ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ – ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Σήμερα, το περιβαλλοντικό πρόβλημα γίνεται περισσότερο αισθητό από ποτέ. Ενώ για δεκαετίες οι ειδικοί προειδοποιούσαν σχετικά με την καταπόνηση των ενεργειακών πόρων της γης και την εκτεταμένη μόλυνση, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια πιο εμπεριστατωμένη ευαισθητοποίηση.

Αυτό που δε γίνεται συχνά αντιληπτό είναι ότι οι καθημερινές μας συνήθειες περιποίησης της επιδερμίδας ενδέχεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο για το περιβάλλον και τον πλανήτη.

Η Αύρα Κρήτης νοιάζεται για το φυσικό περιβάλλον και την προστασία των οικοσυστημάτων. Οι ειδικοί της Αύρας Κρήτης μοιράζονται ορισμένες ιδέες για να συμβάλει ο κάθε ένας από εμάς στην προστασία του πλανήτη.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

1. Υπερθέρμανση του πλανήτη

Οι αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και το μεθάνιο (CH4) οδηγούν σε σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα όπως ξηρασίες, πυρκαγιές και πλημμύρες.

2. Μόλυνση και επιβάρυνση της υγείας

Η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο την ατμόσφαιρα με μολυσματικά αέρια, τις θάλασσες με τοξικά λύματα, ενώ η γη «ποτίζεται» με επικίνδυνα χημικά. Ο άνθρωπος, τα ζώα και τα φυτά, είναι όλα εκτεθειμένα σε αυτό το ανθυγιεινό περιβάλλον.

3. Οι ωκεανοί βρίσκονται σε κίνδυνο

Είναι αποκαρδιωτικά τα ποσοστά πλαστικού που βρίσκονται στο βάθος των ωκεανών και αποτελούν κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή και κατ’ επέκταση για τον άνθρωπο.

4. Εξάντληση των πηγών ενέργειας

Το μοντέλο κατανάλωσης ενέργειας οφείλει να μεταβεί επειγόντως προς μία πιο βιώσιμη κατεύθυνση, με τις στατιστικές να εκτιμούν ότι εντός των επόμενων δεκαετιών, οι ορυκτοί πόροι θα έχουν, στο μεγαλύτερό τους ποσοστό, εξαντληθεί.

5. Το πρόβλημα των τροφίμων

Είναι σοκαριστικά τα ποσοστά των υπολλειμάτων τροφίμων που απορρίπτονται στα σκουπίδια στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, τη στιγμή που καταναλώνονται υπέρογκα ποσά ενέργειας για την παραγωγή και διανομή τους, σε μια προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του υπερπληθυσμού.

6. Μείωση της βιοποικιλότητας

Η αύξηση των βιομηχανικών αναγκών έχει οδηγήσει σε αποψίλωση τεράστιων δασικών εκτάσεων. Ως επακόλουθο, εκατομμύρια ζώα χάνουν το φυσικό οικοσύστημα στο οποίο ζουν και βρίσκονται εκτεθειμένα σε κινδύνους που απειλούν το είδος τους. Ήδη έχει χαθεί ένα ποσοστό της τάξεως του 8% της βιοποικιλότητας, ενώ το 23% βρίσκεται υπό εξαφάνιση.

Η Αύρα Κρήτης, με ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πλανήτη και το φυσικό περιβάλλον, προτείνει απλές ενέργειες, που όμως μπορούν να βοηθήσουν αισθητά στη μείωση του περιβαλλοντικού προβλήματος.

ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

1. ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ

Τα περισσότερα συνθετικά καθαριστικά περιέχουν πετροχημικά παράγωγα, όπως είναι οι φθαλικές ενώσεις.

Αυτές οι ουσίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει την παρουσία τους με την εμφάνιση σοβαρών διαταραχών και εκφυλιστικών νόσων.

Όμως, δεν απειλείται μόνο η ανθρώπινη υγεία από τα συνθετικά καθαριστικά προϊόντα. Πολλές από τις χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά, έχουν κατηγορηθεί ότι δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες στα οικοσυστήματα στα οποία καταλήγουν.

 

Όταν αυτές καταλήγουν στα υδάτινα οικοσυστήματα, προσβάλλουν τα ψάρια οδηγώντας σε αποδιοργάνωση του αναπαραγωγικού συστήματος μέσω καταστάσεων όπως η θηλυκοποίηση των ιχθύων, η υπογονιμότητα και ως εκ τούτου, η σημαντική μείωση του πληθυσμού τους.

Τα φυσικά σαπούνια είναι απαλλαγμένα από τέτοιου είδους ενώσεις και δεν αποτελούν απειλή για τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Aura kritis - natural cosmetics from Creatan land

2. ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ

Η βιομηχανία παραγωγής φοινικέλαιου έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες αποψιλώσεις και καταστροφές των τροπικών δασών, με αποτέλεσμα πολλά ζώα να χάνουν τα σπίτια τους και να πλήττεται ο πληθυσμός τους.

Ειδικά η Μαλαισία και η Ινδονησία, οι οποίες αποτελούν τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φοινικέλαιου παγκοσμίως, έχουν δεχτεί ισχυρά πλήγματα που συνδέονται με καταστροφή του οικοσυστήματος, μείωση της βιοποικιλότητας, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παιδική εργασία.

Ειδικότερα, αυτή η βίαιη καταστροφή των τροπικών δασών έχει οδηγήσει στην απώλεια της φυσικής κατοικίας χιλιάδων ζώων, ακόμη και ειδών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, όπως είναι ο ουρακοτάγκος, η τίγρης της Σουμάτρας και ο Ασιατικός ελέφαντας.

Διαβάστε το άρθρο της Αύρας Κρήτης Οδηγίες για vegan περιποίηση, για να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την κολοσσιαία παραγωγή φοινικέλαιου και τις δυσμενείς επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Aura kritis - natural cosmetics from Creatan land

3. ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα βιολογικά προϊόντα παράγονται χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων ή επιβλαβών χημικών που επιβαρύνουν τη γη.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί σπατάλη ενέργειας για την παραγωγή των ουσιών αυτών, οδηγώντας σε διπλό όφελος: Πιο υγιεινά προϊόντα και λιγότερη καταπόνηση των ενεργειακών πόρων του πλανήτη!

Στην Αύρα Κρήτης, επιλέγουμε πιστοποιημένο Βιολογικό Ελαιόλαδο για την παρασκευή των καλλυντικών μας!

4. ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Ανακυκλώσιμες συσκευασίες, δυνατότητα επαναγεμίσματος ή συσκευασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκ νέου: είναι όλα σημάδια ότι η επιχείρηση έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες!

Στην Αύρα Κρήτης νοιαζόμαστε για το περιβάλλον.

Επιλέγουμε υλικά συσκευασίας υψηλής ποιότητας, προσβλέποντας όχι μόνο στην ανακύκλωση, αλλά και στην επαναχρησιμοποίηση πριν την απόρριψή τους. Επιλέγοντας ανθεκτικούς περιέκτες και τσάντες από ποιοτικά υλικά, η Αύρα Κρήτης παρακινεί τον κόσμο να χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά τα υλικά της για DIY φυσικά προϊόντα που ή για ταξίδια, καθώς στην πλειονότητά τους οι περιέκτες είναι σε travel size.

Σκεφτείτε πόσο πολύ προσφέρετε στον πλανήτη τη στιγμή που αντί να δώσετε τη συσκευασία για ανακύκλωση (μια διαδικασία που απαιτεί επίσης μεγάλα ποσά ενέργειας) την κρατάτε για περεταίρω χρήση!

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

«Εν πάσι γαρ τοις φυσικοίς ενεστί τι θαυμαστόν», δηλαδή: «Σε όλα τα πράγματα στη φύση υπάρχει κάτι άξιο θαυμασμού».
Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ.

 

Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε τη Φύση στην οποία ζούμε. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι πιο αισθητό από ποτέ και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπισή του, με μικρές κινήσεις που όμως έχουν μεγάλα αποτελέσματα.

Η Αύρα Κρήτης, με αίσθημα βαθύτατου σεβασμού και ευγνωμοσύνης για τους φυτικούς θησαυρούς που χαρίζει τόσο απλόχερα η γόνιμη γη, προτρέπει την υιοθέτηση ενός φυσικού τρόπου ζωής, με σεβασμό στον πλανήτη και τη φύση, για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και για τις νέες γενιές που θα έρθουν.

en_GB