ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΤΙΚΕΤΑΣ

3 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΣΑΣ.

Σαμπουάν, σαπούνια, οδοντόκρεμες και αποσμητικά, είναι μερικά από τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιεί ο κάθε ένας από εμάς καθημερινά.

Αυτό που δυστυχώς δε γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι ότι σε μεγάλο αριθμό προϊόντων περιέχονται χημικές ουσίες που έχουν κατηγορηθεί για πρόκληση ορμονικών διαταραχών, εκφυλιστικών ασθενειών και καρκινογένεση.

Η συστηματική μακροχρόνια χρήση προϊόντων που περιέχουν αυτά τα επικίνδυνα συστατικά, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, δύναται να οδηγήσει σε βιοσσυσώρευση στους ανθρώπινους ιστούς και σταδιακή διαταραχή της ομαλής λειτουργίας τους, προκαλώντας την εμφάνιση πρόωρης γήρανσης, δερματικών προβλημάτων και σοβαρών διαταραχών, με κυριότερη την εμφάνιση καρκινικών όγκων.

Ειδικά τα μικρά παιδιά είναι εκτεθειμένα σε πολλαπλάσιο βαθμό σε εισροή των επικίνδυνων χημικών, καθώς ο οργανισμός τους βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης των οργάνων και σχηματισμού των ιστών και οι ρυθμοί απορρόφησης ουσιών είναι αυξημένοι.

Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες βλάβες, με το παιδί να κινδυνεύει να εμφανίσει μελλοντικά δυσκολίες σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης ή ακόμη και αναπαραγωγικής ικανότητας.

Η περίπτωση των εμβρύων είναι ακόμη πιο ιδιάζουσα. Κατά την εγκυμοσύνη, αναπτύσσεται μια αδιάρρηκτη σχέση μεταφοράς ουσιών από τη μητέρα στο έμβρυο.

Έτσι, ενώ μεταφέρονται τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνει η γυναίκα από την τροφή της – βιταμίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία – ορισμένα συστατικά από τα καλλυντικά προϊόντα που εφαρμόζει στο δέρμα δύναται να εισχωρήσουν επίσης.

Δυσμενείς επιπτώσεις αποτελούν η αποδιοργάνωση του ενδοκρινικού συστήματος και η παρεμπόδιση της φυσιολογικής ανάπτυξης του εμβρύου.

Συμπερασματικά, είναι υψίστης σημασίας να μπορεί ο καταναλωτής να αξιολογεί μόνος του, εάν το καλλυντικό που χρησιμοποιεί είναι καλής ποιότητας ή επιβαρυμένο με τοξικά χημικά που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες θυσιάζοντας την ανθρώπινη υγεία στο βωμό του κέρδους.

Η Αύρα Κρήτης στηρίζει την ενίσχυση της κριτικής ικανότητας των καταναλωτών και με αίσθημα ευθύνης, μοιράζεται τις συμβουλές της για επιτυχή ανάγνωση των συστατικών και αξιολόγηση της ποιότητας των καλλυντικών προϊόντων.

ΒΗΜΑ 1ο: ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Η ανάγνωση της λίστας των συστατικών ενός καλλυντικού προϊόντος, συχνά δε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, λόγω της δυσκολίας ανάγνωσης των ονομάτων των ουσιών.

Όντας γραμμένα με τρόπο τόσο δυσνόητο, ο καταναλωτής νιώθει μπερδεμένος και εγκαταλείπει την προσπάθεια, πιστεύοντας ότι η λίστα με τα συστατικά μπορεί να διαβαστεί μόνο από Χημικούς. Δε θα έπρεπε!

Η δημιουργός της Αύρας Κρήτης, Χημικός και πρωτεύσασα απόφοιτος τους Πανεπιστημίου Κρήτης, μοιράζεται μαζί σας την προσωπική της εμπειρία:

«Ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή μου ως Χημικός, προσπάθησα να αξιολογήσω τη λίστα των συστατικών της αγαπημένης μου κρέμας σώματος και δε σας κρύβω ότι απέτυχα παταγωδώς!

«Δεν είχα ξαναδεί ποτέ μου αυτές τις ονομασίες, κατά τα 4 χρόνια εκπαίδευσης ως Χημικός!»

Κατά την μετέπειτα εκπαίδευση στο αντικείμενο της Φαρμακευτικής Κοσμετολογίας, έμαθα την αλήθεια: Οι αναγραφόμενες ονομασίες των συστατικών ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες, σε μια προσπάθεια καθολικής αναγνώρισης των συστατικών ανά τον κόσμο».

Αυτή είναι η ονομασία κατά INCI (International Nomenclature for Cosmetic Ingredients).

Έτσι, κάθε συστατικό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ονομασία αυτή, η αναζήτηση της οποίας οδηγεί στο σύνολο των σχετικών πληροφοριών περί ασφάλειας, δράσης και λειτουργικότητας.

Οι πληροφορίες αυτές είναι δημόσια προσβάσιμες και οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να διενεργούν αναζητήσεις για κάθε συστατικό του ενδιαφέροντός τους.  Αν παρόλα αυτά συναντήσετε δυσκολία στην εύρεση πληροφοριών για κάποιο αμφιλεγόμενο συστατικό, οι ειδικοί της Αύρας Κρήτης θα χαρούν να σας βοηθήσουν.

 

Συμπερασματικά, η πρώτη συμβουλή από την Αύρα Κρήτης είναι η εξής:

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Νο 1: Παρόλο που οι ονομασίες των συστατικών είναι δυσανάγνωστες και φαντάζουν δυσνόητες, ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να τις διαβάσει. Η γλώσσα στην οποία είναι γραμμένα τα συστατικά είναι καθολική ανά τον κόσμο, ώστε να έχει τη δυνατότητα κάθε καταναλωτής να αναζητήσει το σύνολο των πληροφοριών που βρίσκεται πίσω από την εκάστοτε ονομασία.

 

 

ΒΗΜΑ 2ο: ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Ξεπερνώντας τον πρώτο φόβο που προκαλεί η δυσνόητη λίστα των συστατικών, πλέον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο εμπόδιο: τη δυσκολία στην ανίχνευση των βλαβερών συστατικών.

Μια γενικευμένη φράση που ακούγεται συχνά είναι πως «εάν δεν μπορείς να προφέρεις το όνομα του συστατικού, τότε είναι κακό για την υγεία σου». Αυτό όμως δεν είναι πάντα αλήθεια.

Σας παραθέτουμε εδώ τη λίστα των συστατικών του ελαίου προσώπου νυκτερινής περιποίησης από την Αύρα Κρήτης:

Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Tocopheryl Acetate, Parfum  

Παρόλο που η ονομασία σχεδόν κάθε συστατικού αποτελείται από τουλάχιστον δύο λέξεις και μάλιστα δυσνόητες, η παραπάνω ετικέτα αφορά έλαιο προσώπου με 100% σύνθεση ελαίων φυσικής προέλευσης.

Ας την εξετάσουμε λοιπόν προσεκτικά.

Prunus Amygdalus Dulcis: Τα φυτικά συστατικά, συνήθως αναγράφονται με τη λατινική ονομασία του φυτού. Για παράδειγμα, το αμυγδαλέλαιο εμφανίζεται ως το έλαιο του Prunus Amygdalus Dulcis, όπως είναι η λατινική ονομασία του.

Caprylic/Capric Triglyceride: Έπειτα, ένα άλλο συστατικό που απαντάται συχνά στα καλλυντικά και μοιάζει αδίκως με χημικής προέλευσης, είναι το Caprylic/Capric Triglyceride.

Το συστατικό αυτό δεν είναι άλλο από κλάσμα ελαίων καρύδας, απομονωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται σε υγρή μορφή, ακόμη κάτω από τους 24 oC, τη θερμοκρασία που κανονικά το καρυδέλαιο βρίσκεται σε στερεή μορφή.

Tocopheryl Acetate: Η Βιταμίνη Ε, ένας φυσικός και υγιεινός τρόπος προστασίας των ελαίων από την οξείδωση (τάγγισμα) και προστασίας της επιδερμίδας κατά των ελευθέρων ριζών.

Συνεπώς, λόγω των ονομασιών INCI, δεν ήταν εμφανής η αγνή και φυτική σύνθεση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Από την άλλη μεριά, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα βλαβερών ουσιών είναι τα  parabens.

Πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι τα paraben διαταράσσουν τη λειτουργία των ορμονών, καθώς μιμούνται τη δομή των οιστρογόνων. Οι δυσμενείς συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία περιλαμβάνουν πρόκληση διαταραχών όπως είναι η αύξηση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του μαστού και επακόλουθη καρκινογένεση, καθώς και προβλήματα που αναπαραγωγικού συστήματος.

Παρατηρείτε τη διαφορά;

Paraben – μικρή ευανάγνωστη λέξη, που ηχεί όμορφα στα αυτιά

Tocopheryl Acetate – δύο λέξεις, λανθάνει η σκιά του χημικού στο άκουσμά τους.

Κι όμως, τα paraben είναι επικίνδυνα, ενώ η βιταμίνη Ε ευεργετική.

Ως εκ τούτου, οι τοξικές ουσίες δύναται να είναι επίσης κρυμμένες πίσω από την ονομασία INCI. Πώς τις ξεχωρίζουμε;

Η απάντηση είναι η εξής: Μαθαίνοντας περισσότερα για αυτές. Καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος για να ξεχωρίζουμε τις τοξικές ουσίες, τύπου «αυτές που η ονομασία ξεπερνάει τις δύο λέξεις» ή «αυτές που δεν μπορείς να προφέρεις», χρειάζεται ο έλεγχος μέσω μιας απλής αναζήτησης στο διαδίκτυο του κάθε συστατικού.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Νο 2: Τα επικίνδυνα συστατικά μπορεί να κρύβονται πίσω από μια χαριτωμένη ονομασία, τη στιγμή που φυσικά συστατικά έχουν δυσνόητα ονόματα. Προτείνεται η αναζήτηση κάθε συστατικού από τον καταναλωτή, χωρίς να ακολουθεί έτοιμες – και συχνά παραπλανητικές – ρήτρες κατηγοριοποίησης των συστατικών.

ΒΗΜΑ 3ο: ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΕΑΝ ΤΟ ΒΛΑΒΕΡΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι καταναλωτές είναι ότι υπάρχει τρόπος να μάθουν ποια συστατικά βρίσκονται σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα εντός του προϊόντος, διαβάζοντας απλά την ετικέτα!

Η συγγραφή των συστατικών στην ετικέτα του προϊόντος ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτοί οι κανόνες ορίζουν τη σειρά αναγραφής των συστατικών, ανάλογα με την ποσότητά τους στο τελικό προϊόν. Συγκεκριμένα, αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά στη λίστα των συστατικών.

Αυτό σημαίνει ότι πρώτο στη λίστα θα βρίσκεται το συστατικό που απαντάται σε μεγαλύτερη ποσότητα στη σύνθεση του καλλυντικού προϊόντος, δεύτερο θα παρατίθεται το αμέσως επόμενο σε αφθονία κ.ο.κ.

Συνεπώς, είναι εύκολο να ληφθούν ποσοτικές πληροφορίες από τη λίστα των συστατικών.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νερού. Συχνά, σε γαλακτώματα ή υδατικές λοσιόν, απαντάται το συστατικό “Aqua” ως πρώτο στη λίστα, υποδεικνύοντας ότι η περιεκτικότητα του νερού είναι μεγαλύτερη από των υπολοίπων συστατικών.

Από την άλλη μεριά, ουσίες που περιέχονται στη σύνθεση σε μικρά ποσοστά, θα βρίσκονται στο κάτω μέρος της λίστας.

Έτσι, είναι εύκολο να εντοπίσουμε εάν τοξικά συστατικά βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα σε ένα προϊόν περιποίησης και έτσι να το κατατάξουμε στα απαγορευμένα σκευάσματα. Κατά τρόπο αντίστοιχο, καθίσταται εφικτός ο εντοπισμός προϊόντων πλούσιων σε ευεργετικά συστατικά και άρα πιο ωφέλιμων και αποτελεσματικών.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Νο 3: Ελέγξτε τη σειρά που αναγράφονται τα συστατικά. Αυτά που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στο καλλυντικό και άρα ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή μαζί τους, βρίσκονται ψηλά στη λίστα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η χρήση καλλυντικών προϊόντων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας.

Στοχεύοντας σε έναν υγιή τρόπο ζωής, είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγονται προϊόντα περιποίησης που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες, όπως ορμονικούς διαταράκτες και πρόδρομα καρκινογένεσης.

Η κατανόηση της λίστας των συστατικών είναι μια ικανότητα που μπορούμε να την έχουμε όλοι μας και δεν αποτελεί προνόμιο των λίγων.

Αυτά που οφείλουμε να κάνουμε για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας και αυτούς που αγαπάμε, είναι  τα ακόλουθα:

  1. Προσεκτική ανάγνωση των συστατικών, χωρίς φόβο για τις άγνωστες και δυσνόητες λέξεις.
  2. Αναζήτηση κάθε συστατικού στις μηχανές αναζήτησης για εντοπισμό του ρόλου του συστατικού στο καλλυντικό σκεύασμα και της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία.
  3. Εντοπισμό της θέσης του συστατικού εντός της λίστας, για προσδιορισμό της σχετικής ποσότητας που περιέχεται στην τελική σύνθεση.

Η Αύρα Κρήτης νοιάζεται για την αύξηση της κριτικής ικανότητας του κόσμου, σε ένα θέμα τόσο μείζον για την ανθρώπινη υγεία.

Οι συνταγές των καλλυντικών στην Αύρα Κρήτης είναι απαλλαγμένες από επικίνδυνα χημικά και πλούσιες σε ευεργετικά συστατικά, κατευθείαν από τη φύση.

Στόχος μας είναι η διασφάλιση της καλής Υγείας, μέσα από προϊόντα με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία, που προσδίδουν αποτελεσματικότητα και αγνότητα στα φυσικά καλλυντικά μας.

en_GB