Aura kritis - natural cosmetics from Creatan land

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ VEGAN ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ

 

Η Αύρα Κρήτης ακολουθεί πολιτική παρασκευής vegan καλλυντικών και προϊόντων ενάντια στη σκληρότητα στα ζώα. Η στάση αυτή περιλαμβάνει επιλογή συστατικών μη ζωικής προέλευσης και κάθετη εναντίωση στα πειράματα σε ζώα.

Οι ειδικοί της Αύρας Κρήτης μοιράζονται τις συμβουλές τους για περιποίηση της επιδερμίδας, με τρόπο που σέβεται τα δικαιώματα των ζώων.

Το ζωικό βασίλειο υποφέρει για δεκαετίες λόγω της ανάρμοστης χρήσης τόσο των ζωντανών οργανισμών, όσο και του φυσικού οικοσυστήματος, από τη βιομηχανία παραγωγής καλλυντικών προϊόντων. Δεν είναι λίγα τα ζώα που έχουν θυσιαστεί σε δοκιμές καλλυντικών, ακολουθώντας τακτικές κατά τις οποίες βρίσκονται αιχμάλωτα, υπομένουν χορήγηση χημικών ουσιών σε μεγάλες ποσότητες και υποφέρουν εγκαύματα και άλλα βασανιστήρια στη σύντομη ζωή τους.

Η Αύρα Κρήτης υποστηρίζει έμπρακτα τα δικαιώματα των ζώων, με κινήσεις άμεσης συμβολής στη μείωση της ανάρμοστης χρήσης τους!

1. ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΖΩΑ

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαικής Ένωσης (1223/2009) που τέθηκε σε ισχύ από τις 11 Ιουλίου 2013, απαγορεύονται οι δοκιμές σε ζώα για καλλυντικά προϊόντα που παράγονται εντός της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ακόμη, τα καλλυντικά προϊόντα που παρασκευάζονται εν αρμονία του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουν να συμμορφώνονται με τον κανονισμό, χωρίς να είναι απαραίτητη η αναγραφή της ένδειξης “Cruelty free” στους περιέκτες των προϊόντων.

Ως εκ τούτου, ο καταναλωτής κατά την επιλογή ενός καλλυντικού, δεν μπορεί να διαπιστώσει με ευκολία εάν το προϊόν ακολουθεί την πολιτική ενάντια στις δοκιμές σε ζώα.

Η Αύρα Κρήτης προτείνει, πριν την κάθε προμήθεια προϊόντος, ο καταναλωτής να ελέγχει εάν η εκάστοτε βιομηχανία συμμορφώνεται με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ή σε περίπτωση παρασκευής εκτός της Ε.Ε., εάν ακολουθεί ηθική εναντίωσης στα πειράματα σε ζώα.

Κατά τον τρόπο αυτό, συμβάλει στη μείωση της ανάρμοστης χρήσης ζώων στη βιομηχανία παραγωγής καλλυντικών.

Η Αύρα Κρήτης δηλώνει περήφανα τη συμμόρφωσή της με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό ενάντια στα πειράματα σε ζώα, όχι μόνο από υπακοή στο νόμο, αλλά από συνειδητή επιλογή υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων.

2. ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΜΑΣ

Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτικό έλαιο είναι το φοινικέλαιο. Αποτελεί συστατικό τόσο στα καλλυντικά, όσο και σε γλυκίσματα, φαγητά, ακόμη και σε βιοκαύσιμα!

Το φοινικέλαιο δεν συγκαταλέγεται στις ουσίες με αυξημένη επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία.

Τότε, γιατί το αποφεύγουμε;

Οι λόγοι που καθιστούν το φοινικέλαιο ανεπιθύμητο στη λίστα των συστατικών στα καλλυντικά προϊόντα, αφορούν την οικολογική μας συνείδηση και το σεβασμό στο ζωικό πληθυσμό του πλανήτη.

Η παγκόσμια παραγωγή φοινικελαίου εκτιμάται ότι ήταν της τάξεως των 56,4 εκατομμυρίων τόνων για την εμπορική περίοδο 2012/2013, ενώ έως το 2018/2019 αυξήθηκε ανησυχητικά, φτάνοντας τους 74 εκατομμύρια τόνους. Η αυξημένη ζήτηση της αγοράς σε φοινικέλαιο οδήγησε στην εκτεταμένη αποψίλωση δασών και τροπικών εκτάσεων και στην αντικατάστασή τους με καλλιέργειες φοινικόδεντρων.

Αυτή η παραβίαση της φυσικής αρμονίας έχεις ως αμετάκλητη επίπτωση την απώλεια του φυσικού οικοσυστήματος για εκατομμύρια ζώα, με τους ουρακοτάγκους, τις τίγρεις της Σουμάτρας και τους ασιατικούς ελέφαντες να πλήττονται περισσότερο.

Τα ζώα αυτά χάνουν τα σπίτια τους με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κινδύνους που έχουν μειώσει τον πληθυσμό τους αισθητά, με σημαντικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα.

Επιπλέον, έχοντας τη μεγαλύτερη παραγωγή φοινικελαίου στον κόσμο, η Μαλαισία και η Ινδονησία πλήττονται από εκμετάλλευση της γης συχνά με διεφθαρμένες τακτικές, που περιλαμβάνουν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παιδική εργασία και αρπαγή εκτάσεων από τους ντόπιους χωρίς νόμιμα μέσα.

Το φοινικέλαιο προτιμάται ιδιαίτερα στη σαπωνοποιία, καθώς παράγει υψηλής ποιότητας φυσικό σαπούνι με πλούσιο αφρό.

 
 

Η Αύρα Κρήτης, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιλέγει να αποκλείσει το φοινικέλαιο από τη λίστα των συστατικών της, στον αγώνα για την υπεράσπιση τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και των ζώων που πλήττονται από τη βιομηχανία του φοινικελαίου.

Η Αύρα Κρήτης έχει αναπτύξει τη δική της αποκλειστική φόρμουλα παρασκευής φυσικού σαπουνιού, με χρήση αγνού βιολογικού ελαιολάδου και άλλων ελαίων όπως το αβοκαντέλαιο, που σαπωνοποιούνται σύμφωνα με την παραδοσιακή διαδικασία ανάμειξης με χρήση καυστικής σόδας (υδροξείδιο του νατρίου). Η διεργασία αυτή οδηγεί στο σχηματισμό φυσικού σαπουνιού ελαιολάδου, γνωστό από την αρχαιότητα ως το καλύτερης ποιότητας σαπούνι.

 

Συνοψίζοντας, η Αύρα Κρήτης καλεί τον κόσμο να εντάξει στις πρακτικές υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων την αποφυγή προϊόντων με φοινικέλαιο.

3. ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ VEGAN – ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Προϊόντα vegan είναι εκείνα που δεν περιέχουν συστατικά που προέρχονται άμεσα ή έμμεσα από ζώα.

Τα συστατικά αυτά δεν είναι συνήθως επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία.

Γιατί αποφεύγουμε τα συστατικά ζωικής προέλευσης;

Πολλά συστατικά παραλαμβάνονται από τα ζώα με ευγένεια και φροντίδα, όπως είναι για παράδειγμα το αγνό μέλι, που με τόσο ζήλο οι εργάτριες μέλισσες παράγουν και αναμένουν να αναγνωριστεί η προσφορά τους.

Όμως, υπάρχουν άλλα συστατικά που παραλαμβάνονται με τρόπους περισσότερο επεμβατικούς στο ζωικό βασίλειο, όπως είναι ο κηρός φάλαινας.

Το κερί φάλαινας αποτελεί συστατικό εκτεταμένης χρήσης σε καλλυντικά προϊόντα, την ώρα που ο πληθυσμός των φαλαινών έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα από τη φαλαινοθηρία.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έχει τεθεί σε εφαρμογή αυστηρός κανονισμός με στόχο τον περιορισμό της θανάτωσης των φαλαινών. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες 3 δεκαετίες έχουν θανατωθεί περισσότερες από 40.000 φάλαινες για εμπορική χρήση των παραγώγων τους.

 

Η ΑΥΡΑ ΚΡΗΤΗΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

 

Η Αύρα Κρήτης έχει αναπτύξει ειδικές φόρμουλες που αντικαθιστούν τα ζωικά συστατικά με φυτικές πρώτες ύλες, ίδιας ή αυξημένης αποτελεσματικότητας. Η Αύρα Κρήτης οραματίζεται και δρα εμπράκτως για έναν κόσμο με περισσότερο σεβασμό στα δικαιώματα των ζώων.